Wat is Reiki precies?

Wat is Reiki?

Reiki is een energetische geneeswijze, afkomstig uit Japan. 'Rei' staat voor universele en 'Ki' voor energie. Deze geneeswijze is door Dr. Mikao Usuï herondekt. Reiki bestaat al meer dan 2500 jaar en is oorspronkelijk afkomstig uit het Boeddhisme. Het is universele energie die eigenlijk ieder mens bij zich heeft. Als een kind zich bezeert, gaat het naar zijn moeder en die houdt haar hand op de zere plek bij het kind. De pijn wordt minder of verdwijnt helemaal. Reiki werkt op eenzelfde wijze.


Wat kan ik verwachten?

De reikigever krijgt warme handen zodra hij een patiënt behandelt, deze warmte trekt door het hele lichaam van de patiënt heen en vaak voelt de patiënt zich na de behandeling totaal ontspannen. Behalve aanraking, kunnen de handen kunnen ook 'zwevend' boven het lichaam worden gehouden. In de aura of op de chakra's geeft Reiki ook goede resultaten.

Als iemand hoofdpijn heeft en de behandelaar legt de handen op het hoofd van de patiënt, dan is het niet gezegd dat de hoofdpijn direct overgaat, maar wordt de oorzaak van de hoofdpijn eerst aangepakt. Misschien komt de hoofdpijn van teveel stress. Dan zal de patiënt zich waarschijnlijk ontspannen voelen na de behandeling, maar de hoofdpijn is nog niet verdwenen. Pas op het moment dat de patiënt volledig ontspannen is, kan de hoofdpijn overgaan omdat de oorzaak van de hoofdpijn eerst is aangepakt.

Reiki werkt echter niet alleen op het lichaam, ook de geest wordt door een behandeling aangesproken. De energie gaat altijd daar naartoe waar ze het hardst nodig is. Het werkt probleemoplossend en niet symptoomoplossend zoals medicijnen die bij de reguliere artsen worden voorgeschreven. Vooral oudere mensen kunnen veel profijt hebben van Reiki omdat het ondersteunend werkt. Bijwerkingen van medicijnen kunnen worden verlicht. Ook bij patiënten die terminaal zijn geeft Reiki goede ondersteuning, zij helpt dan de patiënt zich voor te bereiden op de dood. Baby's en kleine kinderen kunnen ook veel baat hebben bij een behandeling. Het werkt zelfs bij dieren en planten.

Reiki wordt gegeven als stoelbehandeling of als behandeling op een massagetafel. De kleding mag worden aangehouden. Reiki gaat door alles heen, zelfs door gips.

Degene die een reikibehandeling geeft, is een kanaal voor de reiki-energie. Deze energie komt niet van de behandelaar maar van het Universum. Hierdoor wordt de reikigever niet moe van een behandeling, in tegenstelling tot een magnetiseur, die zijn eigen energie moet aanspreken. Op het moment dat de reikigever een patiënt behandelt, krijgt hij tegelijkertijd energie van het Universum. De reikigever wordt bijgestaan door gidsen en engelen en kan daardoor ook vaak via zijn intuïtie zien waar de energie op dat moment het hardst nodig is.

Reiki moet voornamelijk worden gezien als een ondersteunende geneeswijze en is heel goed te combineren met de reguliere geneeswijzen. Vervelende bijwerkingen van medicijnen kunnen bijvoorbeeld worden geminimaliseerd of soms helemaal teniet gedaan. Zelfs bij levensbedreigende ziekten als kanker kan Reiki een goede ondersteuning bieden tijdens een chemotherapie. Het helpt dan de giftige stoffen in het lichaam op een goede manier af te breken, waardoor de genezing sneller gaat. Ook na een operatie is het goed iemand met Reiki te behandelen, het genezingsproces wordt daardoor aanzienlijk versneld. Een reikigever stelt geen diagnoses, dit wordt overgelaten aan de reguliere arts.


Reiki en Burn-out

Een Burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn, geen energie meer hebben. Vaak gebeurt het dat mensen lange tijd onder druk staan door te drukke werkzaamheden, ongenoegen op het werk, moeilijke privé-omstandigheden. Door die hoge druk van buitenaf gaan zich allerlei klachten ontwikkelen waar je in het begin nog geen erg in hebt. Het begint al in de bovenste laag van de aura. Op het moment dat je 's morgens opstaat en geen zin hebt om naar je werk te gaan, zou je eigenlijk moeten weten dat er iets aan de hand is. Wij gaan maar door en negeren het, dan komt het in de volgende auralaag. Nog gaan we door of er niets aan de hand is, weer komt in een volgende auralaag en nu beginnen er pijntjes op te treden: hoofdpijn, rugpijn, maagpijn en nog gaan er geen alarmbellen rinkelen. Weer een volgende auralaag en nu kunnen we 's nachts niet meer slapen dan wordt het al serieuzer en dan komt het in het lichaam en kunnen we niets meer. We zijn futloos, moe, kunnen niet meer slapen en voelen ons ziek. Nu hebben we een Burn-out. Een Burn-out kan worden tegengegaan met medicijnen, maar er is nog een andere methode die hele goede resultaten biedt en dat is Reiki. Door handoplegging worden je lichaam en geest heel ontspannen. Door die algehele ontspanning krijgt je lichaam rust en die rust is weer goed om je lichaam op te laden. Nu is het niet zo dat al na één reikibehandeling de burn-out over is. Er zijn meerdere behandelingen nodig. De stress moet eerst worden aangepakt. Reiki geeft je veel inzichten en maakt je ook sterker, je merkt al vrij snel dat je een betere nachtrust krijgt.


Reiki en ADHD

Bij een reiki behandeling kan ADHD ineens minder belastend worden. Doordat Reiki ook op de geest werkt, wordt het in het hoofd veel rustiger. Er zullen wel een aantal behandelingen nodig zijn, maar dan zul je ook zeker resultaat zien.